Cât timp trebuie sa stau în pozitia suspendat pe banca gravitationala?
Este nevoie de cel puţin 3-5 minute, în poziţie inversă, pentru a avea rezultatul dorit și pentru ca articulațiile să se decomprime eficient, dar depinde şi de timpul în care vi se pot relaxa muşchii. Întinderea nu are o durată dinainte stabilită, este important să fim atenţi la reacţia corpului şi să nu uităm: utilizarea mesei trebuie să fie relaxantă. Sfatul nostru pentru începători este să o folosească timp de 1-2 minute, astfel încât să se simtă bine pe masa. Nu uitaţi că întinderea este ca un antrenament. Dacă apar dureri sau discomfort, reduceţi durata sau unghiul de lucru al aparatului. Reveniţi la poziţia orizontală, odihniţi-vă sau renunţaţi la exerciţiu. Rămâneţi mai degrabă într-un unghi mai mic pentru o perioadă de timp, pe care o măriti treptat la 10-15 minute. În cazul întinderii excesive puteţi simţi febră musculară, ceea ce vă va împiedica să simţiţi în mod corect reacţia corpului în cazul următoarei utilizări.
Cat de des trebuie sa utilizez banca de exercitii?
Pentru a obține rezultatul cel mai bun, recomandăm utilizarea mesei de inversie KiroMED de mai multe ori pe zi. Banca de exerciţii gravitaţională vă oferă o înviorare bună dimineaţa iar seara un somn mai relaxant.
Puteți utiliza banca KiroMED ca o completare a antrementului fitness, pentru întinderea părţilor corpului la care ați lucrat (spate, șold, picioare) sau o puteţi folosi pur si simplu pentru eliminarea durerii de spate sau al congestiei musculare.
Pentru începători recomandăm unghiuri mai mici (aprox. 20-30 de grade- față de poziţia orizontală) în primele săptămâni, pană când utilizarea băncii de exerciţii devine comfortabilă. Pentru o relaxare totală, corpul trebuie să se obişnuiasă cu unghiul de înclinare înainte de a trece la o înclinație mai mare.
Uneori, atunci cand revin în pozitia normala, ma doare spatele. Asta e normal?
Durerea în acest caz ar putea avea mai multe motive. Poate ați întins muşchii spatelui brusc şi pentru o perioadă de timp prea lungă. Tratați întinderea coloanei întocmai ca un program de antrenament, deorece aici lucrează muşchii și tendoanle care în mod natural nu prea sunt folosiţi. Urmaţi principiul gradualității, altfel, ca şi la antrenamentul brusc, puteţi face febră musculară, pe care o percepeți ca fiind durere.
O altă cauză posibilă este întoarcerea prea bruscă la poziţia verticală: când în poziţia inversă întindem coloana, vertebrele se îndepărteză una de cealaltă, iar nervii aflați până atunci sub presiune se eliberează de sub presiune. Când ne întoarcem la poziţia normală şi presiunea revine asupra coloanei vertebrale şi asupra vertebrelor. Dacă revenirea este prea rapidă, s-ar putea ca unii nervi să primească o presiune mai mare, ceea ce poate duce la o senzaţie neplăcută. Vă recomandăm ca, înainte de a coborî de pe bancă, să vă relaxați la un unghi mai mic (30-40 de grade), apoi să mai rămâneți câteva minute în poziţie orizontală, ca să nu fie supusă coloana vertebrală la o compresie bruscă, revenirea la poziţia normală să fie lentă şi treptată.
Nu uitaţi, că dacă aveţi dureri extreme în timpul tratamentului, trebuie să întrerupeţi tratamentul şi să consultaţi medicul de familie!
Are contraindicatii banca de exercitii gravitationala?
Sistemul terapeutic al băncii de exerciţii graviţionale are un efect benefic asupra organismului. Utilizată corect, cu respectarea regulilor, nu este cu nimic mai riscantă decât oricare alt aparat fittness.
Cu toate acestea, există probleme de sănătate la care riscul este crescut şi nu este recomandată folosirea aparatului. Următoarea listă nu este completă, de aceea întotdeauna adresaţi-vă medicului Dvs., deoarece el cunoaşte mai bine starea sănătăţii Dvs. şi efectele medicamentelor pe care folosiţi.
La ce unghi utilizez banca KiroMed?
20-30 de grade: La acest unghi se întind muşchii şi articulaţiile, circulaţia sângelui devinei mai bună.
60 de grade: Conform unui control medical, în care a fost implantat un sensor de presiune la a treia vertebră lombară, e nevoie de un procent de 60% al greutăţii corpului pacientului pentru a întinde, cu o intensitate corespunzătoare, zona lombară. Aceasta corespunde aproximativ unghiului de 60 de grade pe banca de exerciţii gravitaţională KiroMed. În această poziţie putem să experimentăm avantajele băncii de exerciţii, în context cu dispariţia durerii de spate şi relaxarea articulaţiilor, a mușchilor și a ligamentelor.
90 de grade: Cu toate că nu este necesară utilizarea la 90 de grade ca să experimentăm detensionarea totală a coloanei, experienţele ne arată că utilizatorii care au folosit acest aparat la 90 de grade, au savurat suspendarea în poziţie absolut verticală și întinderea oferită la acest unghi.
Mişcarea întreruptă: (alternarea poziției între unghiul de 20-30 de grade şi poziţia orizontală) sau oscilaţia ritmică este o variantă menită să ofere o variantă față de metodele „obişnuite”. Este foarte bună pentru relaxare şi pentru eliminarea toxinelor dintre vertebre.
Nu sunt obişnuita cu pozitia inversa. Nu va fi neplăcuta presiunea în capul meu?
Desigur, în primul moment este o senzaţie ciudată, pentru că trebuie să ne obişnuim cu poziţia inversă. Corpul nostru trebuie să se obisnuiască treptat cu faptul că stăm cu capul în jos. Este posibil să simţiţi o presiune în cap, obrazul se înroşeşte, dar acest lucru este normal. Înroşirea obrazului are loc din cauza creșterii fluxului de sânge, care transportă astfel mai mult oxigen în creier, în ochi, în piele şi la rădăcina părului. De fapt senzația de presiunea este în afara creierului, în zona obrajilor şi ochilor, deoarece în interiorul craniului avem mecanisme compensatoare ale presiunii.
Creşterea fluxului de sânge măreşte şi aportul substanţelor nutritive şi oxigen către creier. Un studiu preliminar a arătat că funcţia creierului este cu 7% mai rapidă şi 14% mai precisă în timp ce sunteți în poziţie inversă. Orice senzaţie neplăcută cauzată de presiune de obicei scade în timp, vă obişnuiți cu poziţia inversă. Dacă sunteţi începător şi poziţia este incomodă, reveniţi la poziţia orizontală, ca să nu va creeze discomfort.
Aceasta procedură se numeşte întindere gravitaţională „intermitentă”, metoda aceasta este foarte bună pentru ca să ne obişnuim cu poziţia inversă. Încercaţi şi „oscilaţia”, care este o mişcare ritmică înainte şi înapoi, ca într-un balansoar, o metodă bună pentru relaxare și pentru obișnuirea treptată a organismului cu folosirea băncii gravitaționale.
Nu este recomandata utilizarea bancii gravitationale în urmatoarele afectiuni:
- tumoare în zona lombară
- cataractă, glaucom, desprinderea membranei nervului optic şi conjuctivită
- în faza doua a sarcinii
- hernie abdominală și inghinală (vintre)
- probleme cardiovasculare
- peacemaker, regulator de ritm cardiac
- tensiune înaltă, stroke actual, probleme de circulație ale creierului
- leziuni ale coloanei și ale măduvei
- osteoporoză, fractură nevindecată, proteze
- folosirea medicației anticoagulante, inclusiv doze crescute de aspirină
- reumatism, gută, artrită
- tumori maligne
- otită
- etapa finală a herniei de disc
- în stări febrile și inflamatoare
- tensiune mare netratată (În cazul tensiunii stabilizate cu medicamente, utilizarea băncii gravitaționale este posibilă.)
- osteomielita
- radiculită acută
- TBC
- TIA
- supragreutate excesiva(extremă)